Algemeen/Historie

Algemeen

De 5st verlichte Smashcourt tennisbanen liggen voor het paviljoen en achter de grote parking aan de Zandstraat 5a te Alphen. Naast deze tennisbanen ligt er een kunstgras minibaan, een tafeltennistafel, tri-tennis en een groot speeltoestel voor de kinderen. Dit alles ligt op een geheel door ons zelf onderhouden terrein, wat wekelijks door vrijwilligers onderhouden wordt.

Doordat de diverse leden en bezoekers het zelf ook netjes en schoon houden, draagt iedereen een steentje bij aan een schoon en mooi tennispark.

Het paviljoen is in 2013 geheel aan de binnenzijde gerenoveerd, waardoor het weer een frisse en mooie uitstraling heeft. Zodra het weer het toelaat is er ook de mogelijkheid om op het overdekte terras te zitten. Daarnaast is er vanuit de bar en de keuken van TC Alphen voldoende aanbod voor zowel de jeugd en de volwassenen.

Sinds 1 september 2016 is TC Alphen met het kassasysteem cashless gegaan, waardoor er alleen betaald kan worden meet een pinpas (zowel pin als contactloos). Daarnaast hebben eigen leden de mogelijkheid om te betalen met de KNLTB-pas.

Het nieuwe tennisseizoen start jaarlijks op 1 april, waarbij elk lid een nieuw KNLTB pasje krijgt. Deze pas is te gebruiken voor het digitaal Afhangsysteem, competitie en als betaalmiddel in het paviljoen.

Het digitaal afhangsysteem hangt in de entreehal van het paviljoen. Middels de KNLTB pas kunt hier afhangen om een tennisbaan te reserveren (40 minuten voor single partij en 60 minuten voor eeen dubbel-/mix partij). De banen voor de tennisles worden op voorhand gereserveerd, dus die banen zijn dan bezet. Op de tijden dat er competitie gespeeld wordt kan er niet afgehangen worden voor een tennisbaan (competitietennis gaat voor vrij tennis).

Jaarlijks worden technische zaken besproken in de Algemene Ledenvergadering (ALV), deze wordt gehouden half februari. Hierbij worden alle leden uitgenodigd, waarbij het bestuur de technische, inhoudelijke en financiële zaken behandeld.

Vaste jaarlijkse evenementen:

Historie

De start van de tennisclub was heel kleinschalig. Volgens de geschiedschrijving van de club werden de eerste tenniswedstrijden in Alphen gespeeld in de jaren veertig van de vorige eeuw en wel achter “de Kiek”  bij het buitenhuis (Muldersnest) van de Haagse familie Molenaar op een betonnen tennisbaan. Langzaam maar zeker sloten meer leden zich aan en was er een noodzaak tot het zoeken naar een eigen baan.

De eerste tennisbaan werd officieel geopend op 13 april 1958 achter café “Den Brouwer” aan de Raadhuisstraat. Deze baan werd gefinancierd door een aantal bewoners van Alphen. In dat jaar 1958 werd ook besloten om een tennisvereniging op te richten onder de naam S.P.E.S. (Steeds Paraat en Sportief) Deze tennisbaan achter “Den Brouwer” is tot 1969 door de vereniging gebruikt. Ondertussen was voetbalvereniging Viola (ook gebruiker van de sportvelden achter Den Brouwer) verhuisd naar het nieuwe voetbalcomplex (met ingang aan de Zandstraat).

De tennisclub kreeg in 1969 ook de kans om te verhuizen naar de Zandstraat om daar twee banen in gebruik te nemen. Nog datzelfde jaar werd de naam van de vereniging gewijzigd in T.C. Alphen. Competitie werd natuurlijk ook gespeeld in die tijd, waarbij de stand werd doorgegeven met behulp van postduiven(!). Op 18 augustus 1973 openden voorzitter Hielkema en burgemeester van der Weijden de eerste kleedkamers op het tennispark.

Door de snelle groei van het aantal leden was er al in 1974 behoefte aan uitbreiding van het tennispark; tijdelijk werd de baan achter “Den Brouwer” weer gebruikt tot de realisatie van baan 3 en 4. Deze uitbreiding zorgde voor zo’n forse groei van het ledenaantal, dat al in 1978 besloten werd tot uitbreiding van het verenigingsgebouw tot de huidige grootte. Privatisering van het tennispark vond plaats in 1986.

In de jaren daarna groeide de tennisclub door en kwam de toestroom van o.a. (oud)voetballers vanuit Viola de informele sfeer ten goede. In 2004 werden de gravelbanen vervangen door kunstgrasbanen, waarbij tevens een vijfde baan gerealiseerd is. In 2014 volgde nog een forse renovatie en modernisering van het paviljoen, waarna in 2017 de kunstgrasbanen in overleg met de leden werden ingewisseld voor zogenaamde smashcourtbanen.

In de winter van 2017/2018 zijn zowel de kleedkamers, doucheruimten en toiletgroepen vernieuwd, zodat de vereniging helemaal klaar is voor de toekomst.

Informatie

Clubkampioenschappen
Bardienst
Kalender
Open toernooi
Tennislessen
Competitie

Alle info over de bardiensten
bij T.C. Alphen lees je hier! 

Lid worden van
dè tennisclub van Alphen?

Schrijf je hier in!